Aktiehandel – så funkar det

Det blir mer och mer populärt bland vanliga människor att placera sina pengar i aktier. För att själv hantera sitt aktiesparande krävs dock kunskap om aktiehandel och hur det fungerar.

Vi på Finza ger dig grunden till aktiehandel och tipsar om vad du behöver tänka på som nybörjare på aktiehandel.

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett företag. När du köper en aktie blir du delägare i ett aktiebolag. För att du ska kunna köpa aktier i ett bolag måste detta vara noterat på en börs eller en handelsplattform. Aktier ges ut när företaget bildas eller när det behöver få in nytt kapital i bolaget.

När du köpt en aktie blir du registrerad som ägare i företagets aktiebok. Numera sker allt digitalt så du behöver själv inte göra något. Själva aktien är heller inget papper du kan ta på numera, all aktiehandel sker numera elektroniskt. Ägarbeviset kallas idag för avräkningsnota och är ett kvitto på din aktiehandel.

Det finns olika typer av aktier (A, B, C och preferensaktier). Skillnaden mellan dem är främst vilken rösträtt man får på bolagsstämman. Men utdelningen på de olika aktierna brukar inte skilja sig så mycket.

Vilken typ av aktie man ska välja beror på vad man har för syfte med ägandet. Om man vill vara delaktig och påverka företaget ska man köpa en aktie med rösträtt. I vissa fall är det bara A-aktier som ger rösträtt, men detta kan skilja sig åt från bolag till bolag. Som vanlig småsparare kan du välja välja B- eller C-aktier. Eftersom dessa oftast är ägda av privatpersoner så är det en större handel med dessa aktier.

Var handlar jag med aktier?

Det finns olika börser och handelsplattformar för aktier. Stockholmsbörsen (Nasdaq Stockholm) är en svensk marknadsplats för handel med olika värdepapper. Fondkommissionärer och banker är medlemmar på Stockholmsbörsen och kan därigenom ge sina kunder rätt att handla på marknadsplatsen.

Hur tjänar jag pengar på aktiehandel?

Det finns två sätt att tjäna pengar på aktier. Dels genom att aktiekursen går upp och dels genom aktieutdelning. Hur kursen på aktien förändras beror på hur företaget förväntas utvecklas men även på andra faktorer som ränteutveckling, valutavärde och konkurrenter. Värt att tänka på är att aktiesparande är ett långsiktigt sparande. Man måste invänta rätt tillfälle för att sälja med vinst.

Det andra sättet du kan tjäna pengar på är om bolaget beslutar om aktieutdelning. Bolagsstämman, som är företagets årsmöte, bestämmer om det ska bli någon utdelning till aktieägarna. Om företaget går bra kan stämman besluta om utdelning av vinsten och hur stor andel du får beror på hur många aktier du har. Går företaget dåligt uteblir aktieutdelningen och risken är stor att även aktierna minskar i värde på börsen.

Hur börjar jag med aktiehandel?

Det är inte så svårt att börja med aktiehandel. Idag finns det mängder av nätmäklare där du kan skapa ett konto och börja att köpa eller sälja dina aktier. Googla på aktiehandel eller aktiemäklare så får du många olika förslag. En av de största aktörerna i Sverige är Avanza.se. De har också bra skolor och tips för dig som är nybörjare.

Ett råd är att du börjar i liten skala och inte satsar för mycket pengar direkt. När du lärt dig mer om hur aktiehandel fungerar kan du öka upp din handel.