Spara pengar med solceller

Om du som vi här på finza.se värnar om din ekonomi, försöker du alltid hitta det bästa sättet att dra ut på kostnaderna för allt ifrån mat till vatten och elräkningar.

Då ska du installera solceller på hustaket Solceller kan som optimalt generera mellan 800 och 1100 kilowattimmar per år, vilket är nästan hälften av den totala elförbrukningen i hem under ett år. Med toppklassade maskiner och energisnål belysning är elförbrukning ännu mindre, vilket innebär att större del av elen som förbrukas under året kommer ifrån solceller på taket.

Om man vill installera solceller på taket kan man enkelt söka investeringsstöd för övergång till förnybar energi för och därmed sänka kostnaden för installation med upp till 20 procent!
Den instans som beslutar om huruvida en privatperson, offentliga verksamheter, organisationer, bostadsrättsföreningar eller företag ska få investeringsstöd, och hur mycket investeringsstöd, är Länsstyrelsen.

Som redan nämnt är investeringsstödet på upp till 20 procent, detta procenttal gäller för privatpersoner, medan företag kan få investeringsstöd för upp till 30 procent. Regeringen har dock inför årsskiftet lagt fram en proposition om att alla ska ha rätt till ett investeringsstöd på 30 procent. Det kommer göra att fler har råd att investera i solceller.

Investeringsstödet går inte att kombinera med ROT-avdraget.

Med solceller kan man alltså spara pengar, både vid installation och på kostnaden för elförbrukningen, samtidigt som man tänker lite extra på miljön. Bor man i ett hus med optimala förhållanden för solceller är det möjligt att nästan bli helt energiobunden. Tillverkar solcellerna mer el än vad som förbrukas, kan denna överskottselen säljas till elbolagen för några kronor per kilowatt.