Bolån

Ett bolån tar du för att köpa en bostad, för att bekosta en utbyggnad eller en renovering av bostaden. Till skillnad mot privatlån vill långivaren ha en säkerhet för bolånet, där bostaden utgör säkerheten. När du tar ett bolån gäller speciella regler som är uppsatta av Finansinspektionen. Långivaren får inte bevilja bolån på mer än 85% av köpesumman. Resterande 15% räknas som kontantinsats, men det går att ta lån även på denna summan, dock till en betydligt högre ränta, och tuffare amortering än det som gäller för bolån. Det finns också ett krav på amortering av bolån som överstiger 50% av bostadens värde.

Utöver de krav som Finansinspektionen satt upp, kan olika långivare ha egna krav och regler, och framförallt olika räntesättning. När du ska ansöka om ett bostadslån är det därför viktigt att du kontaktar olika långivare för att kunna få de allra bästa villkoren för ditt lån.

Marknadsvärdet på bostaden och vilken inkomst du har avgör hur mycket pengar du kan få låna. Utöver lånekostnaden tillkommer avgifter för lagfart och för att ta ut pantbrev om du köper ett hus. Om du ansöker om bolån tillsammans med din partner ökar chanserna att få ett högre lån eftersom ni tillsammans har bättre möjligheter att klara ett högre lån.

Lånelöfte

Innan det är aktuellt att ta ett bolån kan du ansöka om ett lånelöfte. Detta är ett löfte från banken att du kan få ta ett lån upptill en viss summa. I många fall krävs det ett lånelöfte innan du kan vara med i budgivningen på en bostad.

Amortering

Sedan 2016 finns det krav på amortering av bolån som överstiger 50% av bostadens värde. Bolån som ligger på 50–70% av bostadens värde ska varje år amorteras med ett belopp som motsvarar 1% av det totala lånebeloppet. Bolån som ligger över 70% av bostadens värde ska varje år amorteras med ett belopp som motsvarar 2% av det totala lånebeloppet. Om du har lånat mer än 4,5 ggr din årsinkomst före skatt ska du varje år amortera 1% av det totala lånebeloppet. Detta innebär att du kan behöva amortera upp till 3% av lånebeloppet varje år. Om lånebeloppet understiger 50% av bostadens värde och du lånat mindre än 4,5 ggr din årsinkomst är det valfritt att amortera av lånet.

Återbetalningstid för bolån

Återbetalningstiden för bolån är oftast långa, eftersom långivaren har bostaden som säkerhet. Kan du inte betala lånen har långivaren möjlighet att sälja huset och därigenom få tillbaks sina pengar. Vanligtvis är återbetalningstiden för en bostadsrätt 30 år och för en villa 50 år.