Låna pengar

Behöver du låna pengar? Oavsett vilken typ av lån det rör sig om så finns det en del att tänka på innan du tar ett lån.

Gå via en låneförmedlare

För att hitta det lån som är mest fördelaktigt för dig kan du använda dig av en låneförmedlare. Via låneförmedlaren kan du ansöka om lån hos flera olika långivare samtidigt vilket går mycket snabbare och förenklar för dig. När du använder en låneförmedlare görs det bara en enda kreditupplysning även om du ansöker om lån hos flera olika långivare. Detta är bra för din kreditvärdighet, eftersom denna blir sämre för varje kreditupplysning som någon gör.

Välj så kort återbetalningstid som möjligt

Ofta kan man bli lockad av att välja en så lång återbetalningstid som möjligt eftersom månadskostnaden då blir lägre. Men detta är inte en bra idé eftersom en längre återbetalningstid leder till att dina räntekostnader blir högre. Välj därför en återbetalningstid som gör att du klarar av månadskostnaden. Men dra inte ut på tiden mer än nödvändigt eftersom du förlorar mycket pengar på den ökade räntan.

Kolla den effektiva räntan

Ett misstag många som ska låna pengar gör är att titta på den nominella räntan istället för den effektiva.

Genom att titta på den effektiva räntan får du en bättre helhetsbild över hur mycket lånet kommer att kosta dig. Effektiv ränta inkluderar nämligen både den nominella räntan och alla övriga avgifters om kan tillkomma till lånet.

Låna bara om du är säker på att kunna betala tillbaka lånet

Kanske är detta självklart för dig, men för många är det inte så. Om du inte klarar av att betala tillbaka lånet får detta stora konsekvenser för din ekonomi under lång tid framöver.

Missade återbetalningar kan resultera i betalningsanmärkningar som försämrar din kreditvärdighet och dina möjligheter att få ytterligare lån. I allra värsta fall kan obetalda lån leda till att du hamnar hos Kronofogden.

Är det nödvändigt att låna pengar

Innan du tar ett lån är det viktigt att tänka igenom det hela en extra gång. Är det verkligen nödvändigt att ta ett lån. Att låna pengar är dyrt eftersom du får betala både ränta och olika avgifter.

Om det är möjligt är det bättre att lägga upp en sparplan för sådant du måste införskaffa i framtiden. Ibland är det dock nödvändigt att låna pengar, t ex till en bostad eller en bil.

Låna aldrig till konsumtion. Det gäller prylar, resor, tjänster och andra nöjen. Att ha lånekostnader många månader efter semesterresan är inte roligt. Dessutom gör det ju att resan blir mycket dyrare än själva priset på den.