Mikrolån online

Ett mikrolån online är som namnet antyder, ett litet lån som man ansöker om online. Mikrolån var från början tänkt att användas av mindre företag i tredje världen. Främst var det tänkt att kvinnor som skulle starta ett företag, och behövde ett litet lån för att komma igång. Då banker normalt inte vill låna ut pengar till fattiga eller människor som inte har något att pantsätta. Detta eftersom de vet med sig att de inte kommer få tillbaka pengarna. Mikrolån anses ha sin början i Bangladesh 1983, där en ung entreprenör vid namn Muhammed Yunus startade Grameen Bank och började låna ut pengar med låg ränta till människor med ekonomiska problem. Lånstrategin blev snabbt ett sätt för större banker att driva in vinst, och redan året efter Grameen Bank startade hade mikrolån kommersialiserats. Sedan dess har mikrolån, eller mikrokrediter som det också kallas varit en normal företeelse hos storbanker. Mikrokrediter störst i u-länder och används där dagligen för att förhindra mer fattigdom. Mikrolån har exempelvis använts för att betala och tillhandahålla dammar och kvarnar i Afrika. Detta har gjort att det afrikanska jordbruket har kunnat stimulerats.

Mikrolån online började bli populärt när allt fler insåg nyttan med internet, och det också blev möjligt med en snabb och stabil uppkoppling. Att man numera kan låna direkt i mobilen (genom mobilt bankID) gör att man kan skicka in och bli godkänd inom några minuter. Normalt kan man låna allt från 100 kronor upp till så mycket som 35 000 kronor. Då lånet har låg ränta innebär detta att lånetagaren betalar ytterst lite utöver själva lånet.

Kuriosa

Mikrokrediter nådde sin peak år 2005 när Förenta Nationerna förklarade att det året var det internationella året för mikrokrediter.

Sedan 1997 har nästan 40 miljoner människor i Bangladesh tagit ett mikrolån, totalt står lånen för cirka 3 procent av landets BNP.

År 2006 fick Muhammed Yunus och Grameen Bank ta emot Nobels fredspris för sitt arbete med mikrolån.