Snabblån

Ett snabblån, även kallat SMS-lån är ett lån som består av en mindre summa pengar, som lånetagaren får ut snabbt. Anledningen till att det ibland kallas för SMS-lån är för att man ansöker efter det via att använda sig av SMS i mobiltelefonen. Utöver att den totala summan på lånet är lågt, är kredittiden kortare än ett vanligt lån.

De vanligaste summorna som belånas med snabblån ligger på runt 500 kronor till 3000 kronor. Oftast är lånetiden runt en månad, men den kan vara lite kortare och lite längre än en månad. För varje snabblån som görs tar lånegivare ut en avgift på några hundralappar, det innebär att trots att summorna på lånen är små, så kostar kan det tack vare avgifterna uppgå till en ränta på 700 till 800 procent per år.

September 2018 gjordes en lagändring som innebar ett räntetak för snabblån, numera får dröjsmålsräntan överstiga 40 procent. Denna lagändring är till för att skydda lånetagare från extremt höga räntor. Som svar på lagändringen höjde lånegivare summan på den uppläggningsavgift som man som konsument måste betala. Avgiften höjdes från 162 kronor till 309 kronor, alltså en höjning med nästan 191 procent. Den månadskostnad som konsumenter betalar i administrationsavgift steg också.