Olika sätt att spara

      Kommentarer inaktiverade för Olika sätt att spara

Efter jul brukar många ha lite ont om pengar och vid nyår är det många som börjar fundera på hur de ska kunna spara pengar.

Att kunna sätta undan pengar varje månad för att skapa en buffert är ju viktigt. Men när man knappt får månaden att gå ihop, vad kan man då spara in på. I media pratar man just nu om hur man ska spara på elen. Och visst är det viktigt just nu när elen är väldigt dyr. Men det finns många saker i vardagen som du kan se över för att få pengarna att räcka till bättre.

Spartips i vardagen

  1. Matlådor – att ha med sig hemlagad mat till jobbet är ett bra sätt att spara pengar på. Och genom att göra storkok och frysa in kan du ha ett lager med matlådor att ta med till jobbet.
  2. Se över dina kläder – istället för att köpa nytt kanske du kan laga dina gamla plagg. Noppiga tröjor blir fina igen om du använder en elektrisk noppborttagare som finns att köpa för ett par 100-lappar.
  3. Kolla över dina abonnemang, både för telefon, dator och TV. Behöver du alla streamingtjänster du använder? Kan du ha ett billigare abonnemang till din telefon? Betalar du för program du använder på datorn? Kanske finns det billigare eller helt gratis alternativ.
  4. Tvätta mer sällan – du sparar både el och vatten på d. Dessutom blir inte dina plagg slitna lika fort. Genom att vädra kläderna känns dessa fräschare igen. Det är heller inte alltid nödvändigt att tvätta hela plagget om du fått en fläck. Ofta kan du bara tvätta bort själva fläcken. Viktigt att alltid köra maskinen full. Är det något enstaka plagg som behöver tvättas så kan du skölja upp detta för hand.
  5. Låt inte dina elektriska apparater stå på stand-by. Att stänga av apparater som du inte använder gör att du kan spara en hel del elektricitet. Dra även ur laddare ur eluttaget när du inte använder dem.
  6. Kör bara diskmaskinen när den är full. Men använd den gärna till grytor och kastruller. Det är nämligen billigare att använda diskmaskinen än att diska för hand i de flesta lägena.
  7. Handla mer sällan. När du planerar dina inköp och handlar en gång per vecka så minskar risken för att du ska göra spontanköp. Följ din inköpslista och när det är möjligt så handla storpack.