Skyhöga elpriser i vinter

      Kommentarer inaktiverade för Skyhöga elpriser i vinter

Vi är många som fått riktigt höga elräkningar på senaste tiden. Men det lär bli värre. Vinterns elpriser kommer förmodligen att bli rekordhöga. Redan nu verkar elen bli mellan två och fyra gånger så hög som förra vintern, när vi också hade rekordhöga elpriser. Om det blir en kall vinter och om Ryssland helt stänger av sina gasleveranser så kommer priserna bli ännu högre.

Elpriserna har stigit mycket i hela Europa den senaste tiden. Det som ligger bakom är de höga kostnaderna för gas och kol. Detta påverkar framförallt elpriserna i södra Sverige.

Svårt för kommunerna

De höga elpriserna påverkar många kommuner. Flera kommuner planerar att stänga idrottshallar och simhallar för att spara pengar. Många kommuner säger att de kan komma att behöva höja skatterna för att kunna hålla igång sin kärnverksamhet.

Bra för miljön

Samtidigt som priserna på el skjuter i höjden så säljer vi extra mycket el till andra länder. Detta är bra för miljön! Den el vi säljer är nästan helt fossilfri och ofta ersätter el som är producerad med kol, olja eller naturgas. Detta leder till att CO2 utsläppen minskar i de länder som köper el av oss.